October 31, 2015

Takda title entry yang sesuai :P

Assalamualaikum, readers!

Hai. Actually, kali ni entry main pakat tulis ja ni.
Haha. sebab hati terasa nak menulis pulak.
Nak sambung buat cerpen? Maybe tak kot. Lepas exam. ;)
Sebab sekarang tengah struggling dengan subjek pemulihan.
Which not that easy and not that difficult.

Aku pernah tanya diri sendiri.
Apa yang aku expect dalam hidup aku sebenarnya?
Bila dapat tawaran sambung pelajaran, apa yang aku fikirkan sebenarnya?
Macam mana hidup dalam persekitaran yang dikelilingi perempuan SAHAJA?
Dan... Sebanyak mana hidup aku berubah?

Soalan pertama..
Aku expect aku jadi doktor atau paling tak pun, ahli farmasi ja.. tapi tak kesampaian..
Tak mengapa. Mungkin bukan jalan aku. Mungkin aku sebenarnya tak layak.
Kan? haha. Sebenarnya, aku tak kisah pun kalau tak dapat nak achieve cita-cita aku tu.
Tak tahu kenapa. Mungkin sebab aku tak bersungguh-sungguh dulu. Siapa tahu, ye tak?

Kedua.
Accept it! Only fikir tu.
Aku fikir aku dapat kat Miri which in Sarawak only.
Tapi, last2 aku dapat kat Melaka. >.<
Jauh bro. Sekarang baru tahu macam mana rasa berjauhan dengan family.
Dulu kemain cakap nak belajar jauh-jauh. Tempat yang orang semua tak kenal.
Sekarang termakbul. Tak tahu nak cakap apa. haha!

Next..
Tenang. Kenapa?
Sebab takda lelaki. Dan dapat jaga mata, jaga hati.
You know girls right? haha.
So,takyah nak explain panjang-panjang lagi. :P

Last.
Banyak..
Dari zero to someone new.
Adalah belajar macam mana nak hiaskan diri.
Tapi still menutup aurat. :)
Banyak sgt berubah. Aku pun taktahu cam mana nak describe.

Maybe that's all from today's entry.
haha. Well. Ringkas ja.
Aku cuma bercakap dengan diri sendiri je untuk entry kali ni.
hahaha x'D
Till we meet again. Assalamualaikum & Fi Hifzillah. :D

October 25, 2015

Perasaan, or Cakap Omputehnya, Feeling~

Assalamualaikum.

Hai there, readers! Well, my topic is kinda interesting. Like you guys are waiting what will I'm gonna say about it. am I right? haha. Er.. takyah nak bajet speaking sangat kot. :P

Okay, readers. Harini kita cakap pasal perasaan.
Basic. Perasaan yg asas. yang semua manusia ada.
Takut, gementar, gembira, sedih, lawak, marah.
Perasaan tu yang aku nak cakap. bukan sayang,suka,cinta,benci.
No, that's not what I wanna share today.

Macam mana boleh terfikir tajuk ni? hmm.
Sebab haritu, tajuk usrah kitaorg pasal 'Perasaan'.
So, tajuk ni macam dok kat kepala aku ja balik dari usrah haritu.
Tak tahu kenapa nak sangat share.

Okay. Aku share satu ja cerita based on perasaan2 tu.

Nak start dengan perasaan apa? Gementar lah.
Moment gementar? Everytime naik pentas ambik hadiah. Sedangkan tiap-tiap minggu kot kelas kitaorang menang Pertandingan 2K which stand for Keceriaan dan Kebersihan Kelas. Aku tak tahu kenapa. Memang everytime naik atas pentas tu, hati berdebar-debar dan tangan menggeletar. Aku risau sebab semua pandang aku. Aku takut aku terjatuh depan orang ramai ke apa ke. kan kan kan? haha..

Hm. Next, takut. Takut? Lebih kurang macam gementar kan. tapi ni ekstrem kot. :P
Moment takut? Aku rasa tiap kali tengok cerita hantu kot. haha. Aku ni penakut sikit, bukan sikit. Tapi banyak. Ni semua sebab satu peristiwa tu. and taknak ceritaaaa. Nanti aku jadi takut. Bahahaha.

Marah? tak sangat kot.
Aku marah bila orang tak jujur ja. tu ja. bye :P

Gembira? hmm.
Semenjak aku belajar jauh ni..
Aku definisikan gembira tu bila berjumpa dengan family, insan2 yang dirindui,sahabat2..
Aku ungkapkan gembira dengan pertemuan bersama insan2 yang bermakna dalam hidup aku. hekhek! *peace*

Sedih? Banyak! haha.
Kena tipu. Diduakan. pergh. *heartbreak* tu sedih! haha. tapi normal la kan? Kalau kita tak alami, macam mana kita nak tau bagaimana kita nak deal dengan situasi mcm ni so that kita tak alami lagi? kan.... Tapi aku ada peristiwa yang paling sedih. Yang memang sedih, sampai aku takdapat nak berhenti menangis.
Firstly, kehilangan seseorang yang menjadi inspirasi. Siapa? Arwah pak cik aku. :')
Second, kehilangan seorang pendidik yang amat bermakna dalam hidup aku. Siapa? Arwah cikgu aku. :')
Kedua-dua kehilangan ni, ada hikmah yang aku terima. Apa?
First, mungkin nak tunjukkan yang aku sebenarnya tak layak pun nak jadi seorang doktor.
Kedua, mungkin nak tunjukkan yang aku sepatutnya sambung usaha aku untuk jadi seorang guru.
Kedua-duanya ada hikmah yang Allah nak aku sedar dari dulu.

Kenapa kita diciptakan dengan pelbagai perasaan?
Kenapa kita tak diciptakan dengan perasaan gembira jaa?
Pernah terfikir?
Jawapan aku..

Sebab bila kita hanya diciptakan dengan perasaan gembira, kita akan cepat jemu dan bosan.
Kita takkan kenal apa erti bersyukur dalam hidup kita.
Dengan adanya perasaan-perasaan ni, kita dapat belajar banyak benda dalam kehidupan kita.
Sebab dari perasaan itulah, kita dapat menikmati apa makna sebuah kehidupan dengan sebenar-benarnya. Am I right, dear readers? *smile*

Well said. That's life. Hidup kalau satu warna ja, tak syok. Dia kena ceriakan hidup dengan pelbagai warna. Peace yo!

Oh ya. Pasal sayang,cinta, suka. Hmm.
Maybe next entry? haha! Won't promise~ :P
Till we meet again, readers!
Assalamualaikum & Fi Hifzillah.

October 16, 2015

Y.O.L.O You Only Live Once a.k.a You Only Love One :P

Assalamualaikum.

Dear readers..
I'll come up with some sweet and happy memories.
Hmm? Will it? But first of all..
Nak luahkan rindu terhadap insan-insan yang aku amat sayangi. (lewls~ ayat..)
But heyyy, I'm not kidding. I miss them beyond and infinity~ Can imagine?

For somehow, I hate the fact that I've been dreaming to study somewhere really far away from where I'm belong.. Know why? Cause I hardly go back! Cause if I want to, it'll be expensive.. Really2 expensive. and yeah~ I'll be acrossing the sea, if you know what I mean. But at the other part, I'm grateful to be here. Well, lesson learnt anyway.. *wink* What lesson did I learn here? Kumpul rasa rindu, dan bila dapat peluang untuk lunaskan rindu, kita guna peluang tu sebaik-baiknya~ Don't waste the oppurtinity that had been given~ No, no and NO! haha..

Who do I miss? Ehem.
I miss who? hmm. Let me think first.
Haha. Kidding. *wink*
I miss Sri Aman.
I miss Sarawak.
I miss my family. so so so so much! Feel like wanna fly and see them and hug them! *cry*
I miss my sahabat. Neeya, Wanee, Zaza, Jihah, Ikmal, Is, Miji, Ilah, Zizul and Ijai~ and tak lupa juga, Kak Atul. Uhuk uhuk~ I really miss you guysssss. *cry even harder*
I miss my Big Bro, Kak Appy anddddd Ee Taro (well, his name is Nadzri :P) *still crying* I miss to hangout with them~ Emmm. Ya ya, I know. tak banyak bercakap but segan lah sebab lama tak jumpa kan kan kannnn~ hekhek *buatmukacute*
I miss my memories at school. SMKS! Arghh~ I miss 5 Allamanda~ hm hm. sekarang ni, susah nak jumpa my whole 'anak buah'. cause some of them are way way way too far away.
I miss each and everything. I miss everyone.
I wanna go back~ pehlish. uhuk uhuk *crying again*

Hmmm. still have plenty weeks to deal then I'll breath the fresh air of Sarawak! wuhuuu~ *jumping* ok, I'm sorry. bahaaha. suppose to share some memories but seems that I've been drift away. :p

Well, readers. I'm not posting the photos that have been taken. I'm sorry. *sadface*

Coursework is done~ Kuliah is done~ Now, we're dealing with examination. Me like.... sit back and relax~ haha. Kidding. I'm worried too. But, I'll struggle for it. *wink*

Ok, which memories should I story? Hm. Oh ya, the best free tip with fellow classmates!
8 Oktober 2015. Takde kelas so we decide to tengok wayang, tajuk Jwanita.  at first, tak nak lah join sebab diaorang cakap "Tak seram tapi psycho". Tapi sebab bff pergi, so aku join la sekali. Konon buat2 berani tapi sepanjang wayang tak berani nak buka mata. Kenapa? pergilah tengok and judge sendiri ye~
Lepas tengok movie, kitaorg macam takda arah nak pergi. sebab masih awal kan. Jadi plan pergi sekeliling Melaka. But first of alllllllll~ M.A.K.A.N! hahaha. penting kay~
Then, the trip begin.. Bukit St. Paul, Melaka River, Jonker Street. perghh~ memang penat ah balik dari jalan-jalan tu. tapi tulah trip yang paling menyeronokkan.. betul2 rasa free.. bebas dari segalanyaa~ haha.

That's it. Memories that I wanna share. :P

I think that's enough for this entry this time.
We'll catch up later, readers~
Assalamualaikum & Fi Hifzillah. ;)